Zo bespaar je op wagenparkbeheer

Hoe breng je de kosten voor het beheer van het wagenpark omlaag? 7 tips voor een effectiever en efficiënter wagenparkbeheer.

7 tips voor het besparen op je wagenpark

1. Zuiniger rijden

Het ligt voor de hand, maar zuiniger rijden kan een flinke besparing opleveren. Stimuleer dan ook zuiniger en dus duurzamer rijden. Dat begint al bij de keuze voor de leaseauto. Door kosten inzichtelijk te maken kunnen leaserijders bewustere keuzes maken voor bijvoorbeeld het brandstoftype van de auto. Daarnaast: er bestaan cursussen, al dan niet online, die rijders inzicht geven in hoe ze het verbruik van de auto omlaag kunnen krijgen. Wil je het helemaal modern aanpakken, dan laat je medewerkers meeprofiteren van de besparingen. Zo ontstaat een gezamenlijk belang.

2. Tanken buiten de gebaande paden

Het verschil tussen tanken op de snelweg en daar buiten loopt al jaren op. Ook in het buitenland. Laat als wagenparkbeheerder leaserijders bij tankstations op een B-locatie tanken. Tankstations die wat verder van de snelweg liggen, zijn gemiddeld vaak zo'n 8 cent goedkoper per liter dan tankstations langs de snelweg. Slimme apps bieden ook nog eens inzicht in waar die tankstations zich bevinden en hoe duur ze zijn. Zo wordt goedkoop tanken een sport op zich.

3. Wagenparkbeheer gaat ook over parkeer- en arbeidskosten

Wagenparkbeheer gaat ook over parkeer- en zelfs over arbeidskosten. Een pas voor parkeren zorgt ervoor dat het bedrijf van de wagenparkbeheerder minder tijd kwijt is aan het verwerken van declaraties. Bijkomend voordeel is dat de werknemer geen gedoe meer heeft en dus snel aan het werk kan.

4. Beperk het aantal merken

Koop slim in en houd het simpel: een beperkt merkenbeleid kan helpen kosten te besparen. Het volume wordt dan groter, waardoor je over het algemeen scherper kunt inkopen. Leaserijders kiezen vervolgens hun auto uit via een digitale showroom. Door te sturen op courante modellen en groter in te kopen kunnen de inkoopkortingen hoger zijn en daarmee de leasekosten lager.

5. Mag het ook een jonge occasion zijn?

Wil je graag spiksplinternieuwe auto’s in het wagenpark? Of mogen de leaseauto’s ook een jonge occasion zijn? Voor leaserijders kan het voordelig zijn een occasion te leasen omdat deze een gunstigere bijtelling heeft, of hij of zij kan op deze manier een grotere auto rijden. Een aansluitende tip: stel een normleasebedrag in. Dat zorgt ervoor dat leaserijders geen onzuinige auto kunnen kiezen. Ook dat bespaart weer de onnodige kosten.

6. Besteed wagenparkbeheer uit

Een tip die meer voeten in aarde heeft, is het uitbesteden van het wagenparkbeheer, zowel financieel als operationeel. Dat doe je niet van de één op de andere dag. Maar het kan een optie zijn, zeker als je als wagenparkbeheerder vervolgens strak het contractmanagement ter hand neemt. Stuur aan bij de leasemaatschappij op besparingen die jaarlijks moeten worden gehaald. Een proactieve leasemaatschappij denkt natuurlijk actief mee om kosten te reduceren.

7. Is een mobiliteitsbudget een idee?

Als laatste tip de invoering van een mobiliteitsbudget. Het biedt de wagenparkbeheerder of mobiliteitsmanager de zekerheid dat hij een vast bedrag per maand kwijt is. Dat bedrag is gelijk aan het bedrag dat hij anders kwijt zou zijn geweest aan een leaseauto. Ervaring leert dat werknemers bewuster en zuiniger omgaan met hun zakelijke mobiliteit, omdat ze geconfronteerd inzicht krijgen in de kosten.